Jaunumi

Aicinām pieteikties brīvprātīgajam darbam festivālā „Survival Kit 5” #

2013-07-02 10:13

Tuvojoties starptautiskajam mākslas festivālam „Survival Kit 5”, kas šogad norisināsies no 5. līdz 15. septembrim Rīgā, Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina pieteikties brīvprātīgos, kam interesētu aizraujošs darbs mākslas notikuma organizēšanā un vadīšanā. Pietiekties iespējams līdz 19. jūlijam, rakstot projekta koordinatorei, Lāsmai Zariņai uz adresi festivalsurvivalkit@gmail.com ar norādi „Survival Kit 5 brīvprātīgais”, pielikumā pievienojot savu CV un norādot vēlamo darbības jomu.

„Festivāls „Survival Kit” ir vērienīgākais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā, tādēļ ik gadu svarīga, pat izšķirīga loma festivāla radīšanā ir brīvprātīgo atbalsts. Mēs meklējam entuziastus, kas palīdzētu ar izstādes iekārtošanu un uzraudzīšanu, festivāla dokumentēšanu, koncertu, performanču un notikumu organizēšanu. Intensīvs darbs ar māksliniekiem un festivāla radošo komandu ir laba prakse tiem, kas vēlas redzēt, kā top mākslas festivāls, un plāno nākotnē darboties šajā nozarē.” komentē festivāla organizatori.

Darbam festivāla ietvaros nepieciešami šādi palīgi:

Organizatoru un mākslinieku asistenti

Asistents būs labā roka „Survival Kit” organizatoriem. Darba pienākumos ietilpst uzdevumi no palīdzēšanas festivāla sabiedrisko attiecību vadītājai, tekstu un interviju rakstīšanas, festivāla informācijas atjaunināšanas internetā, līdz dokumentu kopēšanai, nogādāšanai nepieciešamajā gala mērķī, asistēšanai latviešu māksliniekiem, ārvalstu mākslinieku sagaidīšanai lidostā, pavadīšana pilsētā, utt. Asistentam jābūt komunikablam, uzticamam, ar augstu atbildības sajūtu, jāspēj ātri reaģēt dažādās situācijās, noderēs svešvalodu zināšanas.

Izstāžu uzraugi, gidi

Izstādes uzraugs-gids būs atbildīgs par kādu no telpām, kurā notiks izstāde. Pienākumos ietilpst kārtības uzturēšana un mākslas darbu uzraudzīšana, asistēšana māksliniekiem vajadzības gadījumā, kā arī apmeklētāju iepazīstināšana ar konkrēto mākslas projektu. Izstādes uzraugiem-gidiem būs labi jāpārzina visa festivāla programma, lai varētu par to informēt festivāla apmeklētājus. Vēlamas latviešu, angļu un krievu valodas zināšanas. Iespēja palīdzēt arī pusslodzē un kopā ar draugu/draudzeni.

Pasākuma iemūžinātāji - fotogrāfi/operatori

Nepieciešami cilvēki, kam patīk tvert mirkļus. Festivāla ietvaros norisināsies daudz pasākumu, kurus nepieciešams iemūžināt foto vai video formātā.

No 5.līdz 15.septembrim norisināsies piektais starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit” #

2013-06-17 10:12

No š.g. 5. līdz 15. septembrim Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) rīkos jau piekto starptautisko festivālu „Survival Kit”, kurā piedalīsies vairāk nekā 50 mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV. Vērienīgo izstādi, kas šogad būs apskatāma vienā no Rīgas aktīvākajām apkaimēm – Avotos, Lāčplēša ielā 60, papildinās koncerti, performances, mākslinieku prezentācijas un divu dienu simpozijs ar starptautiskiem ekspertiem Ad marginem. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās”.

Ik gadu festivāla ietvaros mākslinieki aicināti savos darbos reflektēt par kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. Festivāls „Survival Kit 5” pievēršas lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Tā ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas.

Pasaulē, kurā norisinās nemitīgas pārmaiņas, vērojot Occupy Gezi kustību Turcijā, atskatoties uz Arābu pavasari, Occupy Wall Street akciju Ņujorkā, kam sekoja līdzīgas akcijas Grieķijā, Spānijā, Izraēlā un citās valstīs, ir skaidrs, ka „lēnā revolūcija” ir visaptveroša kustība, kas joprojām turpina plesties plašumā, veidojot nozīmīgas sabiedrības daļas dominējošo noskaņojumu.

Šogad par stratēģijām, kas varētu mainīt pastāvošo sistēmu vai radīt jaunu alternatīvu esošajai, reflektēs tādi mākslinieki kā The Yes Men no ASV, Johanna Billing no Zviedrijas, Minna L. Henriksson no Somijas, Gabriel Lester no Nīderlandes, Harun Farocki no Vācijas, Matthieu Laurette no Francijas, Oliver Ressler no Austrijas, Ane Hjort Guttu no Norvēģijas, Erik Alalooga (Postinstrumentum) no Igaunijas, Sasha Kurmaz no Ukrainas u.c.

Savukārt no Latvijas festivālā „Survival Kit” piedalīsies Leonards Laganovskis, Ivars Drulle, Krišs Salmanis, Ernests Kļaviņš, Mārtiņš Zutis, Klāvs Upaciers, Vladimirs Jakušonoks, Anda Lāce, Kate Krolle, Artūrs Punte, Maija Mackus, Liene Mackus, Eva Vēvere un Laura Prikule, Ingrīda Pičukāne, Vilnis Putrāms, Laura Ķeniņš, Gundega Evelone, Kārlis Vītols, Ieva Kaula u.c.

Festivāla ietvaros norisināsies arī divu dienu simpozijs „Ad marginem. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās” sadarbībā ar projektu platformu Rakett no Norvēģijas, mākslinieku vadītu centru Galleri Box/Snowball Cultural Productions no Zviedrijas, Tranzit no Krievijas – Kaļiņingradas apgabala. Simpozijā tiks pētīta marginalitātes būtība visdažādākajā izpratnē – kā kondīcija, pozīcija un taktika, kas pielietota laikmetīgās realitātes un kultūras kontekstā; marginalitāte kā patstāvīgs spēks, nevis centra opozīcija, metot izaicinājumu jau pastāvošiem diskursiem un zināšanām ar savu neviendabību un atšķirību. Simpozijā uzstāsies tādi zināmi eksperti kā, piemēram, Paula Toppila no Somijas, Omer Krieger no Izraēlas, Malak Helmy no Ēģiptes, kā arī Maija Rudovska no Latvijas, Juste Kostikovaite no Lietuvas un Janna Graham no Lielbritānijas.

Vēl līdz svētdienai mākslinieki var pieteikties dalībai festivālā „Survival Kit 5” #

2013-03-04 12:31

Vēl līdz 10.martam, svētdienai, plkst. 23:59 mākslinieki aicināti pieteikt savas idejas dalībai festivālā „Survival Kit 5”, ko Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) rīkos no š.g. 5. līdz 15.septembrim. Starptautiskais mākslas notikums šogad pievēršas lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci.

Savukārt mākslas organizācija „Verkligheten”, LMC sadarbības partneris Zviedrijā, Ūmea, līdz 8. aprīlim aicina latviešu māksliniekus pieteikt savas idejas radošajām darbnīcām, kas norisināsies no 19. līdz 29.septembrim kalnos starp Tärna, Hemavan.

Pieteikties dalībai festivālā „Survival Kit 5” iespējams, izpildot un augšupielādējot pieteikuma anketu un citus norādītos dokumentus (mākslinieka CV, portfolio, vizuālie materiāli) online festivāla mājaslapā http://www.survivalkit.lv/lv/pieteikuma-forma/. Festivāla kuratore un Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese aicina savos mākslas darbos reflektēt par lēnās revolūcijas konceptu: „Lēnajai revolūcijai nav nacionālo robežu, nav līderu, nav politiskās programmas. Galvenā prasība ir mainīt pastāvošo sistēmu vai arī radīt jaunu alternatīvu esošajai. Kāda gan ir iespējamā alternatīva? Vai kritiskā tradīcija nav nonākusi sava veida strupceļā, kritizējot pastāvošo situāciju, bet nespējot piedāvāt jaunu nākotnes vīziju, jaunu utopiju?”

Ko gan mākslinieks var darīt šādā „seismiskā” situācijā? Vai iespējams ietekmēt situāciju? Kādas stratēģijas mēs varam izmantot, esot visai marginālā pozīcijā pretstatā dominējošam spēkam? Marginalitātes priekšrocība, esot ārpus oficiālajiem varas centriem, ir iespēja manifestēt kritisku nostāju. Tieši varas lauku nomalēs rodas pārdrošākās idejas. Svarīgi ir „neiestrēgt” paredzamajā, izgudrot pašiem savus noteikumus, spēli, spert pirmo soli pirms kontroles sabiedrība ir paspējusi neordināros risinājumus klasificēt, pakļaut, pārņemt un padarīt par sistēmas sastāvdaļām.

Toties LMC draugi Ūmea, Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014, mākslinieku organizācija „Verkligheten”– kas pagājušogad sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību „Survival Kit” ietvaros Siguldā radīja mākslas projektu „Timeline Hotel” jeb „Laika Līniju viesnīca” (kuratores Laura Prikule un Eva Vēvere) – aicina pieteikties dalībai radošajās darbnīcās, kas notiks Zviedrijā. Darbnīcu tēma ir sociālie, ekoloģiskie, ekonomiskie, kultūras un politiskie jautājumi, kas saistīti ar upi Umeälven. Dalībai var pieteikties līdz š.g. 8. aprīlim: http://www.survivalkitfestival.se/index-workshop.htm.

Laikmetīgās mākslas centrs aicina māksliniekus pieteikties festivālam „Survival Kit 5” #

2013-01-22 10:14

Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina māksliniekus pieteikt idejas starptautiskajam laikmetīgās mākslas festivālam „Survival Kit 5”, kas šogad norisināsies no 5. līdz 15. septembrim. Ik gadu festivāla ietvaros mākslinieki aicināti savos darbos reflektēt par kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai.

„Survival Kit 5” pievēršas lēnajai revolūcijai, kas aktualizējusi marginalitāti, apvēršot spēka pozīcijas un apšaubot centra dominanci. Tā ir nehierarhiska kustība, kas izaugusi no indivīdu nepieciešamības un attīsta tiešās demokrātijas tradīcijas, savus domubiedrus aicinot nebaidīties gribēt to, ko viņi vēlas. Savu pieteikumu iespējams iesniegt online, aizpildot pieteikuma formu http://www.survivalkit.lv/lv/pieteikuma-forma/ līdz š.g. 10.martam.

LMC direktore un festivāla „Survival Kit 5” kuratore Solvita Krese par šī gada tēmu komentē: „Katru gadu organizējot laikmetīgās mākslas festivālu „Survival Kit”, mēs cenšamies apzināt, kas pasaulē ir mainījies, kādas izdzīvošanas stratēģijas izmanto mūsdienu sabiedrība un kā šīs aktivitātes atspoguļojas mākslā. Pasaule joprojām ir strauju pārmaiņu vidū – mainās politiskās sistēmas un kartes, kā arī ekonomiskais spēku samērs. Tajā pašā laikā vērojama plašu sabiedrības masu aktivizēšanās, iekustinot pretestības vilni pret sistēmu, kuras rokās ir politiskās un ekonomiskās varas kontrole.”

Reģistrējot pasaules „karstās” zonas, var atskatīties uz Arābu pavasari, Occupy Wall Street akciju Ņujorkā, kas pārsteidzoši īsā laikā izvērtās par globālu kustību, atbalsojoties Grieķijā, Spānijā, Izraelā un citās valstīs, kā arī nevar nepieminēt pret V. Putina režīmu vērstās demonstrācijas un protesta akcijas Krievijā. Tie vairs nav notikumi, ko organizē saujiņa „kreiso” intelektuāļu vai aktīvistu, bet masīva un visaptveroša kustība, kas joprojām turpina plesties plašumā, veidojot nozīmīgas sabiedrības daļas dominējošo noskaņojumu.

Lēnajai revolūcijai nav nacionālo robežu, nav līderu, nav politiskās programmas. Galvenā prasība ir mainīt pastāvošo sistēmu vai arī radīt jaunu alternatīvu esošajai. Kāda gan ir iespējamā alternatīva? Vai kritiskā tradīcija nav nonākusi sava veida strupceļā, kritizējot pastāvošo situāciju, bet nespējot piedāvāt jaunu nākotnes vīziju, jaunu utopiju?

Ko gan mākslinieks var darīt šādā „seismiskā” situācijā? Vai iespējams ietekmēt situāciju? Kādas stratēģijas mēs varam izmantot, esot visai marginālā pozīcijā pretstatā dominējošam spēkam? Marginalitātes priekšrocība, esot ārpus oficiālajiem varas centriem, ir iespēja manifestēt kritisku nostāju. Tieši varas lauku nomalēs rodas pārdrošākās idejas. Svarīgi ir „neiestrēgt” paredzamajā, izgudrot pašiem savus noteikumus, spēli, spert pirmo soli pirms kontroles sabiedrība ir paspējusi neordināros risinājumus klasificēt, pakļaut, pārņemt un padarīt par sistēmas sastāvdaļām.

Lai pieteiktu sava darba ideju festivālam „Survival Kit 5”, līdz š.g. 10. martam plkst. 23:59 ir jāaizpilda pieteikuma anketa un kopā ar norādītajiem pielikumiem (mākslinieka CV, portfolio, vizuālajiem materiāliem) jāiesniedz online http://www.survivalkit.lv/lv/pieteikuma-forma/.

Audioieraksts no diskusijas "Zudis tulkojumā. Laikmetīgās mākslas valoda centrā un perifērijā" #

2013-01-15 12:21

Festivāla "Survival Kit 4" ietvaros nodibinājuma "Rīga 2014" teltī Esplanādē pērnā gada rudenī norisinājās diskusija "Zudis tulkojumā. Laikmetīgās mākslas valoda centrā un perifērijā", kurā piedalījās Siguldas Domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Līga Lindenbauma, Fannija Karinasdotere & Īda Hansone, mākslas centrs Verkligheten, Ūmeo, Zviedrijā, u.c.

Latvijas kultūras telpa ir visai centralizēta, laikmetīgā māksla perifērijā nonāk visai sporādiski un bieži vien “pazūd tulkojumā”. “Mums ir skaista daba, senas tradīcijas un mērķtiecīga izaugsme.

Kāpēc mums vajadzīgas lietas, ko nesaprotam un kas, mūsuprāt, neiederas mūsu pilsētā? Ko mēs varam mācīties un iegūt no laikmetīgās mākslas? “ varētu bilst kāds mazpilsētas iedzīvotājs.

Aplūkojot atšķirīgos mākslas valodas tulkojumus centrā un perifērijā, mēs nonākam pie sarunas par komunikāciju, stereotipiem, ieradumiem, bailēm pārkāpt ierastās pieredzes robežas. Ūmeo un Sigulda kopā ar Rīgu 2014. gadā dalīs Eiropas Kultūras galvaspilsētas titulu.

Ko nelielas pilsētas tēlam, tās iedzīvotājiem un viesiem var dot laikmetīgās mākslas aktivitātes? Kā pieradināt un iesaistīt mākslas aktivitātēs pilsētas iedzīvotājus un komunicēt jaunās mākslas prakses?

Diskusija "Zudis tulkojumā. Laikmetīgās mākslas valoda centrā un perifērijā" by Lmc_Lcca on Mixcloud

Survival Kit retrospektīvā #

2013-01-07 11:03

Ir uzsākta gatavošanās jau piektajam SURVIVAL KIT festivālam, savukārt šeit - Čehijas laikmetīgās mākslas portālā Artyčok.tv - piedāvājam retrospektīvu atskatu uz vērienīgo notikumu virkni pagājušā gada septembrī:

http://artycok.tv/lang/en-us/17171/contemporary-art-festival-survival-kit-4

Video: Linda Veinberga

Projekta „Urban Renewal” ietvaros latviešu mākslinieku darbi izstādīti Turcijā  #

2012-10-05 09:27

Foto: Didzis Grodzs

Projekta „Urban Renewal (tiem, kas palikuši)” ietvaros piecu latviešu mākslinieku darbi izstādīti Mersinā, Turcijā. Izstādē piedalījās Arnis Balčus, Iliāna Veinberga, Alma Ziemele, Margrieta Dreiblate, Alnis Stakle, Irīna Špičaka un Gints Grīvans. Savukārt atklāšanā norisinājās arī tādu zināmu mākslinieku kā „Ohmtek” un „Schprici” audiovizuālā performance „Urbānie bīti un vizualizācijas”. Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Turcijas pilsētas Mersinas māksliniekiem un bija skatāms „Survival Kit” festivālā Rīgā, toties novembrī izstāde tiks atklāta galerijā „DEPO” Stambulā, Turcijā.

Sadarbības projekts starp Latviju un Turciju „Urban Renewal” meklē sakarības starp pārmaiņām pilsētās, to ietekmi uz iedzīvotāju paradumiem un ikdienas trajektorijām. Pilsēta ir pateicīgs spēles laukums kārtošanai un pārkārtošanai. Ēkas tiek celtas kā vīzija par nākotni, kā solis pretī ideālajai pilsētai. Jaunu celtņu parādīšanās pilsētai liek mainīties gan vizuāli, gan sociāli. Būvēšanai bieži vien nepieciešama kaut kā cita nojaukšana, tas pārtrauc vienus dzīvošanas modeļus un liek rasties citiem. Taču arī jaunās struktūras jau savā rašanās brīdī nes iespējamās izzušanas atspulgu.

Ņemot vērā, ka pilsēta, neskatoties uz demogrāfiskajām pārmaiņām, joprojām saglabā magnēta statusu, jautājums par tās nākotni ir daudzšķautņains un neviennozīmīgs. Kā sapņi tiek realizēti jaunajās celtnēs? Vai tās uzlabo apkārtni un dzīves kvalitāti? Vai arī tās ir negribēti kaimiņi, ar kuriem jāsadzīvo...

Mūsdienu pilsēta glabā sevī daudz pretrunu. Neatbilstoša arhitektūra un brūkošas mājas, tukšie laukumi starp jaunajām ēkām, kā arī nekad neapgaismotas alejas un infrastruktūras trūkums - pārmaiņas pilsētā vizualizē mūsu bīstamo flirtu ar to. Kas un kāda ir publiskā telpa un ar ko mēs to dalām?

Turcijas māksliniekus projektā „Urban Renewal” pārstāvēja Sibel Yavuz, Zümra Hecan, Elif Köse, Tayfun Akdemir,Yakın Refleksler Collective, Bengisu Muazzez Kurtuluş, Şükrü Köroğlu, Özge Su Çalasın, Burhan Yılmaz.

Projekta norisi atbalsta Latvijas Vēstniecība Turcijā, „Turkish Airlines” un „TANDEM”, Eiropas Savienības valstu un Turcijas kultūras apmaiņas programma, ko atbalsta un organizē Eiropas Kultūras fonds un „Stiftung Mercator” sadarbībā ar „MitOst”, „Anadolu Kultur” un Bilgi Universitāti.

Vairāk informācijas: www.survivalkit.lv; http://www.ecflabs.org/tandem/about

Zaiga Gaile: par "Survival Kit" un ātruma samazināšanu #

2012-10-01 12:05

Foto: Raitis Zeiferts

Festivāla tēma – ātruma samazināšana jeb „downshifting” – noteikti uzrunā, liek aizdomāties par to, kā mēs skrienam pa dzīvi un steidzamies, paši pat nezinām kur. Steidzamies, lai nebūtu jādomā par eksistenciāliem pamatjautājumiem – kāpēc mana vienīgā dzīve ir tāda vai citāda, vai es daru to, kas man patīk un sagādā gandarījumu, vai es dzīvoju harmonisku dzīvi, kas ir manas dzīves kvalitāte un mērķi, vai esmu kopā ar cilvēkiem, ar kuriem vēlos būt blakus.

Darbaholisms un tā demonstrācija kā dzīves vērtības mērs, manuprāt, nāk no ASV, kur katrs lepojas ar darba nedēļas stundu rekordiem un samaksu par to, ir lepns par savu darbu bez brīvdienām un atvaļinājumiem, lepns par to, ka darba dēļ neatļaujas dibināt ģimeni un radīt bērnus. Tas it kā palielina cilvēka vērtību un neaizstājamību kā sabiedrības, tā paša acīs. Amerikāņi, šķiet, vienmēr ir nievājoši izteikušies par Eiropas tradicionālo dzīves stilu, kas vairāk vai mazāk ietver sabalansēta darba un atpūtas attiecību, kā arī dzīves baudīšanu. Itāļiem pašsaprotami ir paņemt brīvdienās augustā, francūži ēd lēnas pusdienas ar vīnu, utt. Lai gan pēdējos gados arī Eiropu bija skāris „izdzīšanās” vilnis, izskatās, ka vispārējā dzīves kvalitātes propaganda pavēršas uz otru pusi. Cilvēki izvēlas ceļojumus un atpūtu ar ģimeni.



No „Survival Kit 4” darbiem man palicis atmiņā Klāva Upaciera instalācija „Nepārtraukta izvēle” – balons ar ventilatoru, kas zīmē līnijas uz balta papīra. Tomēr jāsaka, ka mākslas darbu bija tik daudz, ka pie lielākās piespiešanās tagad nevaru sakoncentrēties un atcerēties, sajūta saplūst vienā kopējā iespaidā. Mani kā arhitekti ļoti iespaidoja arī Tabakas fabrikas iespaidīgais ansamblis un telpas, tabakas smarža.

Man laimējās vērtot arī Hardija Lediņa piemiņas performanci, kas uz visu mūžu paliks atmiņā ar savu vizuālo un  muzikālo tēlu un sajūtu, teicams priekšnesums. Hardijs bija arī mans draugs, mums bija kopēja performance arhitektu grupas „MĀJA” notikumā  1991. gadā izstāžu zālē „Latvija”. Grupa uzbūvēja „Tradicionālās sētas pasaules modeli” un  vienpadsmit dienas aicināja dažādas cilvēku grupas to apdzīvot. Viena no grupām bija „Nebijušo sajūtu restaurācijas darbnīca” ar Hardiju Lediņu, kas sniedza neaizmirstamu muzikālo priekšnesumu sētas piramīdas centrā.


Noslēdzies līdz šim vērienīgākais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit”  #

2012-09-27 11:05

Foto: Jānis Pešiks

16. septembrī noslēdzās līdz šim vērienīgākais starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit 4”. Pirmo reizi festivāla vēsturē mākslas notikumi un izstādes bija apskatāmas ne vien Rīgā – šogad Tabakas Fabrikā, bet arī Siguldā, Tukumā un Aizputē. Iesaistot vairāk nekā 50 sadarbības partneru un atbalstītāju, festivāla organizators Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) spēja apmeklētājiem piedāvāt turpat 30 īpašus pasākumus, iesaistot aptuveni 91 mākslinieku no 17 valstīm.

Mākslas kuratore un zinātniece Elita Ansone par „Survival Kit” komentē: „Festivāls bija patiešām apjomīgs, piesātināts un saturīgs. Mani gan visvairāk uzrunāja Kates Krolles un Ata Jēkabsona darbs „Patiesība ir vienkārša”, tomēr ikviens mākslinieks ir pelnījis atzinību. Savukārt, runājot par „downshifting” jeb „izstāšanās no spēles” konceptu, uzskatu, ka tēmas aktualizācija dara savu – tā „iespiežas” mūsu apziņā un liek zemapziņai meklēt veidus, kā „nomest” ātrumu.”

Juhanna Heste, zviedru māksliniece, kas Latviju pārsteidza ar savu performanci „Zipper Suit” („Rāvējslēdzējtērps”), atgriezusies savā dzimtajā pilsētā Umeo, raksta: „Par spīti tam, ka turpceļā uz Rīgu biju uzvilkusi savu rāvējslēdzējtērpu, atpakaļceļā kāds lidostas darbinieks mani atpazina arī manās ikdienas drēbēs un uzrunāja. Viņš pastāstīja, ka lidmašīnas kapteinis pēc tam, kad ieraudzījis mani rāvējslēdzējtērpā, sācis meklēt informāciju par to internetā, un atklājis „Survival Kit”. Vīrietis stāstīja, ka par manu performanci un festivālu visi lidostas darbinieki bija sajūsmā!”

„Survival Kit” radās 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Otrajā festivālā 2010. gadā uzmanības centrā bija jaunas radošas iniciatīvas un kvartāli, savukārt „Survival Kit 3” pievērsās nākotnei, tas prognozēšanai un modelēšanai. Nākamgad Laikmetīgās mākslas centrs plāno organizēt jau piekto „Survival Kit”, no jauna piedāvājot Latvijas iedzīvotājiem aktuālu un svarīgu tēmu kā festivāla galveno fokusu. Festivāls mērķtiecīgi aug, lai 2014. gadā, kad Rīga būs Eiropas Kultūras galvaspilsēta, kļūtu par vienu no pamanāmākajiem un vērienīgākajiem mākslas notikumiem Latvijā.

Ceturtdien un sestdien SURVIVAL KIT ietvaros - Revolūcija! #

2012-09-12 09:01

Foto: Didzis Grodzs

Ceturtdien, 2012. gada 13. septembrī, laikmetīgās mākslas festivāla „Survival Kit 4” ietvaros notiekošā projekta „Lēnā Revolūcija” programma piedāvā ikvienam interesentam atmodināt sevī revolūcijas garu un apgūt dažas īstenam revolucionāram nepieciešamas prasmes, piedaloties Manifestu rakstīšanas meistardarbnīcā.

Meistardarbnīcas sākums: 19:00 „Ēdnīcas” telpā, kurā pēc tam 21:00 uzstāsies „Maukas”.

Dalība meistardarbnīcā un vakara muzikālais priekšnesums bez maksas.

 

Savukārt sestdien, 15. septembrī pl. 18:00 - revolucionārās šūniņas tikšanās konspiratīvajā dzīvoklī.  Darba kārtībā dažādi jautājumi par revolūcijas nepieciešamību, tās saikni ar valodu, mīlu u.t.t., kā arī iepazīstināšana ar rotaļu „kā kļūt par lēno revolucionāru”

Dalība bez maksas, ierobežota vietu skaita dēļ lūdzam apstiprināt jūsu ierašanos, rakstot uz epastu: neviens@gmail.com

20:00 grupu „Soundarcade” un „Tesa” eksperimentāla  kopprojekta „Bigband” uzstāšanās Spoguļzālē.

Ieeja bez maksas.

Izmaiņas pasākumu programmā #

2012-09-11 09:24

Foto: Didzis Grodzs
Ceturtdien, 13. septembrī, plkst. 19:00 Tabakas Fabrikas "Ēdnīcā" norisināsies Manifestu rakstīšanas darbnīca: Lēnās revolūcijas - Kārlis Vērdiņš.
 
Plkst. 21:00 - grupa "Maukas"!
 
Paralēli Tabakas Fabrikas "Spguļzālē" plkst. 19:00 notiks grāmatas prezentācija "Atsedzot neredzamo pagātni",
kam plkst. 20:00 sekos īpaša performance par godu māksliniekam Hardijam Lediņam, kurā uzstāsies: Andris Indāns, Stropu Jurka, Normunds Griestiņš, Toms Auniņš, Indriķis Ģelzis, Anna Ķirse Auniņa.

„Survival Kit” otrajā nedēļā: mākslinieku performances, manifestu rakstīšanas darbnīcas, diskusijas un koncerti #

2012-09-08 11:22

Foto: Didzis Grodzs

Nākamnedēļ, no 10. līdz 16. septembrim, laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit” aicina diskusijām, grāmatas „Atsedzot neredzamo pagātni” atvēršanu ar Hardijam Lediņam veltītu performanci, kurā uzstāsies Andris Indāns, Stropu Jurka, Normunds Griestiņš, Toms Auniņš, Indriķis Ģelzis un Anna Ķirse Auniņa, un dažādiem citiem notikumiem. Izstādes ietvaros norisināsies arī revolucionāru manifestu rakstīšanas darbnīca, kam sekos grupas „Maukas” uzstāšanās un „Soundarcade” un grupas „Tesa” kopprojekta „Bigband” muzikālais sarīkojums.

„Survival Kit” izstāde Tabakas Fabrikā, Miera ielā 58, ir apskatāma katru darba dienu no plkst. 15:00 līdz 21:00, savukārt brīvdienās apmeklētāji gaidīti no plkst. 12:00 līdz 19:00. Ieejas biļete jāpērk tikai vienu reizi un ir derīga uz pilnīgi visiem ar „Survival Kit” saistītajiem pasākumiem – skolēniem, studentiem, pensionāriem: 0,50Ls, pieaugušajiem: 1,00Ls, turklāt arī šogad iespējams pieteikt grupu ekskursijas. Visa notikumu programma pieejama www.survivalkit.lv.

Otrās nedēļas programma (10.-16.09.):

Pirmdiena, 10. septembris

17:30 Rīga 2014 telts Esplanādē: P.S. Parka sarunas & Ideju stādīšanas performance. Piedalās: māksliniece Laura Prikule, radošās grupas „Serde” pārstāve Signe Pucena, māksliniece Kamilla Bernere (DK), pētniece Anna Žabicka, ainavu arhitekte Daiga Veinberga, projekta „Radi Rīga” pārstāve Helēna Gūtmane, Pilsēats attīstības departamenta pārstāvji u.c.

 

19:00 Tabakas Fabrikā performances: mākslinieki Jussi Kivi (FI)& Kristaps Gulbis (LV).

 

Otrdiena, 11. septembris

18:00 Tabakas Fabrikā diskusija: Mākslas festivālizācija v.s. kritiskā tradīcija. Dalībnieki: Igaunijas Laikmetīgās mākslas festivāla „ART IST KUKU NU UT” radošā direktore Rael Artela, Mindaugas triennales pāstāvis, „Tēlniecības kvadriennāle Rīga” kurators Aigars Bikše, mākslas kritiķe un kuratore Ieva Astahovska, Cēsu mākslas festivāla vizuālās mākslas programmas kuratore Astrīda Rogule, mākslas kritiķe un kuratore Ieva Kulakova u.c.

 

Trešdiena, 12. septembris

17:00     Tabakas Fabrikā improvizācijas virtuve & mākslinieku performance: Sesa Jergensena & Geirs Tore Holms (NO).

 

Ceturtdiena, 13. septembris

19:00     Tabakas Fabrikā grāmatas prezentācija: „Atsedzot neredzamo pagātni”. „Survival Kit” ietvaros norisināsies unikāla grāmatas pirm-atvēršana, sarunas ar tās radītājiem un atbalstītājiem, kā arī īpaša performance par godu māksliniekam Hardijam Lediņam, kurā uzstāsies: Andris Indāns, Stropu Jurka, Normunds Griestiņš, Toms Auniņš, Indriķis Ģelzis, Anna Ķirse Auniņa.

 

 

 

Piektdiena, 14. Septembris

18:00 Tabakas Fabrikā    Manifestu rakstīšanas meistardarbnīca: Lēnās revolūcijas – Kārlis Vērdiņš.          Interesentus lūdzam pieteikties, rakstot uz e-pastu: neviens@gmail.com. Uzstājas grupa „Maukas”. Tikšanās vieta – konspiratīvais dzīvoklis ēkas '1985' otrajā stāvā.

 

Visas dienas garumā Aizputē: radošā nometne „Āboļošana”. Vairāk informācijas: http://renewable.rixc.lv/.

 

Sestdiena, 15. septembris

18:00     Tabakas Fabrikā, Otrā stāva konspiratīvais dzīvoklis, ēka '1985': Teksta lasījumi un diskusijas: Lēnās revolūcijas. Muzikāls sarīkojums: „Soundarcade” un grupas „Tesa” kopprojekts „Bigband”.

SURVIVAL KIT audiogids: Ivars Grāvlejs par SURVIVAL KIT  #

2012-09-07 10:14

Pilnīgi neordinārs un subjektīvs viedoklis par SURVIVAL KIT darbiem mākslinieka Ivara Grāvleja interpretācijā. Lejupielādē audiogiodu latviešu vai krievu valodā savā atskaņotājā un paraugies uz instalācijām ar citām acīm:

http://www.uschovna.cz/en/package/J4DU86PX7FZ8AJTK-T64

Audiogidus iespējams saņemt arī SURVIVAL KIT info centrā uz izstādes apmeklējuma laiku.

Ivars Grāvlejs studējis fotogrāfiju Izpildītājmākslas akadēmijā Prāgā (FAMU). Viņa pēdējā izstāde „Rīga” (sadarbībā ar čehu mākslinieci Petru Petiletu) tika izrādīta Karlin Studios Prāgā un Rīgas Mākslas Galerijā.

10 dienas būs iespējams aplūkot 91 mākslinieka darbus Rīgā, Siguldā, Aizputē un Tukumā #

2012-09-04 17:14

Mākslinieces Kristīne Alksne un Margo

Ceturtdien, 6. septembrī, Laikmetīgās mākslas centrs atklās jau ceturto mākslas festivālu „Survival Kit”, kura ietvaros 10 dienas būs iespējams aplūkot 91 mākslinieka darbus, kā arī apmeklēt diskusijas un īpašas performances Rīgā, Tabakas Fabrikā, kā arī Siguldā, Tukumā un Aizputē. Vērienīgo festivālu plkst. 20:00 atklās Kristīnes Alksnes un Margo performance „Meža Measure”, kam sekos mūziķa KODEK multimediāls priekšnesums.

Izstāde Tabakas Fabrikā būs apskatāma katru darba dienu no plkst. 15:00 līdz 21:00, savukārt brīvdienās apmeklētāji gaidīti no plkst. 12:00 līdz 19:00. Visa pasākumu programma pieejama www.survivalkit.lv/lv/programma/

Pirmās nedēļas programma (06.-09.09.):

Ceturtdien, 6. septembrī

20:00: „Survival Kit” atklāšana – uzstājas Kristīne Alksne un Margo ar „Meža Measure”, kā arī KODEK.

Piektdien, 7. septembrī

12:00: Ekskursija: Flâneur ar Alni Stakli.

14:00: Diskusija: Lēnā dzīve – jēgpilnāka eksistence vai padošanās? Dalībnieki: Sesa Jergensena & Geirs Tore Holms (NO), Futurefarmers (ASV), Kobe Mateiss (BE), Ansis Liepa (LV), tulkotājs Valdis Ābols, „Nordea” valdes locekle Jana Strogonova, brīvdabas meistarklašu festivāla „Give&Get” vadītāja Agnese Kalniņa, vada Zane Zajančkauska.

18:30: „Timeline Hotel” izstādes atklāšana Siguldā.

Sestdien, 8. septembrī

12:00 izstādes T.E.H.D.A.S Tukumā atklāšana.

14:00-23:00 performance: Džons Grizničs (EE) un bērnu rīts (LV).

16:00 performatīva lekcija: Nesaskaņu inscenējums – „Reloading Images” (DE/IT/IR).

17:30 performance, dokumentācija, prezentācija: Rāvējslādzēju tērps – Juhanna Blixt (SE).

21:00-23:00 latviešu literatūras stunda un performance: Latviešu teksti uz paplātes – Kristīne Želve.

23:00-00:00 koncerts un performance: Trulā grupa (LV).

Svētdien, 9. septembrī

11:00 lekcija: Asambleja – Kobe Mateiss (BE).

15:00 diskusija: Zudis tulkojumā. Laikmetīgās mākslas valoda centrā un perifērijā. Piedalās: Siguldas Domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Līga Lindenbauma, RIXC vadītāja, Rasa Šmite, Fannija Karinasdotere & Īda Hansone, mākslas centrs „Verkligheten”, Ūmeo, Zviedrijā, u.c.

17:00 dzejas pēcpusdiena sadarbībā ar Dzejas dienas 2012. Uzstājas: Inga Ābele, Arvis Viguls, Artis Ostups, Toms Treibergs, Rihards Bargais, Marts Pujāts, Ērika Bērziņa, Anna Foma, Krišjānis Žeļģis.

„Survival Kit” mākslinieki Baltajā naktī „uz paplātes” pasniegs 5 multimediālas performances #

2012-08-30 09:07

Trulā Grupa

Š.g. 8. septembrī, sestdienā, Rīgu turēs nomodā Baltā nakts, kuras šā gada devīzi „uz paplātes” festivāla „Survival Kit” mākslinieki apspēlēs 5 dažādās multimediālās performancēs. Mākslas notikumi risināsies Tabakas Fabrikā, Miera ielā 58. Turklāt šajā pašā dienā Tukumā festivāla „Survival Kit” ietvaros norisināsies arī somu mākslinieku un vietējo jauniešu radītā projekta „T.E.H.D.A.S. Tukumā” atklāšana Tukuma Mākslas muzejā plkst. 12.00.

Baltās nakts devīze „Uz paplātes” rosina domāt par to, ka ēdiens nav tikai garšas piedzīvojums vien, tas ir arī redzes, dzirdes un prāta pieredzējums, tāpēc „kultūras gardēžiem” jaunus atklājumus ikvienā no šīm jomām piedāvās „Survival Kit” mākslinieki.

  • Plkst. 14.00 Džons Grižničs (EE) un bērnu rīts (LV) un draugi – priecēs ar saviem rituāla veida priekšnesumiem, kurus paši mūziķi raksturo kā skaņas un telpas mijiedarbību. Priekšnesumu galvenā metode ir vērīga ieklausīšanās. Izmantotie instrumenti un skaņu ieraksti ir pašdarināti vai atrasti.
  • Plkst. 16.00 varēs vērot starptautiskās mākslinieku grupas „Reloading Images” darbu „Nesaskaņu inscinējumu”, kura mērķis ir iesviest skatītāju stāstā, kas svārstās starp reālo un virtuālo, dokumentiem un vēlmēm, iespējamo un nezināmo, un kur fiktīva attēlojuma robežas satiekas ar dramatiska reālisma tonalitāti.
  • Plkst. 17.30 būs iespēja sekot līdzi zviedru mākslinieces Juhannas Blixtes (Juhanna Heste) stāstam Rāvējslādzēju tērps, kurā māksliniece atstāstīs savu realizēto ieceri – nokļūt Rīgā no Zviedrijas pilsētas Umea ģērbtai pašdarinātajā tērpā, kas viscaur sašūts no rāvējslēdzējiem, līdzi ņemot vēl tikai biļeti un pasi.
  • Plkst. 21.00 „Survival Kit” apmeklētāji varēs klausīties Kristīnes Želves „Atstāstījumā”, video materiālā un performancē, kurā dažādi cilvēki pārstāsta kādu latviešu literatūras darbu, kas uzrunājis, aizkustinājis un atstājis ietekmi uz viņu pasaules skatījumu.
  • Plkst. 23.00 Trulā grupa apburs ar maģiskiem bītiem, sapņainu vokālu un brīnišķīgiem 80to gadu stilā ieturētiem sintīpopa elementiem.

TUKUMS: T.E.H.D.A.S.

Tukuma jauniešu iemīļota pulcēšanās un brīvā laika pavadīšanas punkts – Multifuncionāls Jaunatnes iniciatīvu centrs, uz laiku kļūs par somu performanču grupas T.E.H.D.A.S. bāzes vietu. No tās mākslinieki izvērsīs intervences pilsētvidē, mijiedarbojoties un iesaistot jauniešus, kā arī apkārtējo rajonu iedzīvotājus, un aktivizējot citādi miegainās mazpilsētas dzīvi. 8. septembrī plkst. 12.00 notiks izstādes atklāšana Tukuma Mākslas muzejā, Harmonijas iela 7. Intervenču rezultāts – notikušā dokumentācija – būs skatāms Tukuma Mākslas muzejā līdz 28. novembrim.

SURVIVAL KIT šogad norisināsies arī Siguldā, Tukumā un Aizputē #

2012-08-24 14:09

Āboļošana Aizputē

Laikmetīgās mākslas centra organizētais festivāls „Survival Kit”, kas Rīgā norisinās no 6. līdz 16. septembrim, šogad ievērojami pārkāpj galvaspilsētas robežas, lai Siguldā, Tukumā un Aizputē veidotu īpašus mākslas projektus sadarbībā ar vietējām organizācijām un ārzemju māksliniekiem.

SIGULDA: „Timeline Hotel” no 8. līdz 30. septembrim

Sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldību un Ūmea - Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014 – mākslinieku organizāciju „Verkligheten” no 30. augusta līdz 30. septembrim, festivāla „Survival Kit” ietvaros, Siguldā norisināsies mākslas projekts „Timeline Hotel” jeb „Laika Līniju viesnīca” (kuratores Laura Prikule un Eva Vēvere). Dažādos medijos strādājoši, zviedru, latviešu un kanādas mākslinieki realizēs savas ieceres Siguldas pilsdrupās, Jaunajā pilī un citās ēkās pils teritorijā. Projekta sākuma posmā paredzēta nedēļu gara mākslas meistardarbnīca, kuras dalībnieki padziļināti pētīs dažādus laika aspektus, kā arī sagatavos darbus izstādei, savukārt vakaros Jaunajā pilī notiks publikai atvērtas lekcijas, diskusijas un mākslinieku portfolio prezentācijas.

7. septembrī plkst. 18.30 Siguldas ordeņa pilsdrupās un Jaunajā pilī durvis vērs efemērās mākslas viesnīca. „Timeline Hotel” būs vieta ceļojumiem laikā uz pagātni, nākotni un paralēlām realitātēm. Tajā sastapsies atmiņas un sapņi, imagināras dzīves un faktiska pieredze. Viesnīca būs atvērta līdz 30. septembrim, savukārt 27. septembrī sadarbībā ar mākslas centru „Totaldobže” tiks organizētas jauno dzejnieku sacensības jeb „Dzejas Slams” un „Spoken Word” vakars. „Timeline Hotel” iemītnieki: Īda Hansone, Džastins Tailers Teits, Sebastjans Mige, Ilva Vesterhulta, Fanija Karinasdoutira, Aleksanders Svartvatens, Daiga Krūze, Ausma Šmite, Elīza Ceske – Feldmane, Krišjānis Zeļģis, Toms Treibergs, Mārtiņš Jurjāns, Ingrīda Pičukāne, Krists Pudzens, Laura Prikule, Eva Vēvere.

AIZPUTE: „Āboļošana” no 13. līdz 15. septembrim

 „Āboļošana” aizsāksies Helsinkos, kur 8. septembrī tiks dokumentēti Malminkartano notiekošie rudens ražas svētki, kā arī tiks ievākta Somijas ābolu raža vešanai uz Latviju. Nedēļu vēlāk – no 13. līdz 15. septembrim –Aizputē norisināsies “Āboļošanas” galvenais pasākums – radošā nometne, kuras uzmanības centrā būs viss par un ap āboliem. Radošās darbnīcas Aizputē sāksies ar tradicionālākiem procesiem – sulu spiešanu, raudzēšanu, vīna brūvēšanu un konservēšanu. Turpinājumā notiks pievēršanās arī eksperimentālākiem meklējumiem, kā arī norisināsies prezentācijas un diskusijas, kurās piedalīsies mākslinieki, kuratori, zinātnieki, pētnieki un lokālās kopienas aktīvisti. Tiks diskutēts par dažādām izdzīvošanas stratēģijām un konceptiem, sākot ar „downshifting” un „withdrawal” līdz „pielāgošanās mākslai” un „tehno-ekoloģijām”.

„Āboļošana” ir sadarbības projekts, ko realizē Jauno mediju kultūras centrs RIXC, Laikmetīgās mākslas centrs un Mākslinieku rezidenču centrs „Serde” no Latvijas, kā arī „Pixelache Helsinki” no Somijas. „Āboļošana” notiek Eiropas sadarbības projekta „Survival Kit” ietvaros. Radošās nometnes rezultāti tiks prezentēti plašākai auditorijai festivāla „Māksla+Komunikācijas 2012” konferences „Art of Resilience” („Māksla pielāgoties”) ietvaros Rīgā no 4. līdz 6. oktobrim. Vairāk informācijas: http://renewable.rixc.lv.

TUKUMS: T.E.H.D.A.S. Tukumā no 3. līdz 8. septembrim

Tukuma jauniešu iemīļota pulcēšanās un brīvā laika pavadīšanas punkts – Multifuncionāls Jaunatnes iniciatīvu centrs, uz laiku kļūs par somu performanču grupas T.E.H.D.A.S. bāzes vietu. No tās mākslinieki izvērsīs intervences pilsētvidē, mijiedarbojoties un iesaistot jauniešus, kā arī apkārtējo rajonu iedzīvotājus, un aktivizējot citādi miegainās mazpilsētas dzīvi. 8. septembrī plkst. 12.00 notiks izstādes atklāšana Tukuma Mākslas muzejā, Harmonijas iela 7. Intervenču rezultāts – notikušā dokumentācija – būs skatāms Tukuma Mākslas muzejā līdz 28. novembrim.

SURVIVAL KIT PIEZĪMES #1: LAISKUMS #

2012-08-15 20:38

Ar SURVIVAL KIT PIEZĪMĒM #1: LAISKUMS iepazīsties šeit:
Open publication - Free publishing

Survival Kit mākslinieks Krists Pudzens: mainoties labklājībai, mainās tikai dekorācijas #

2012-08-15 20:32

Krists Pudzens, kas laikmetīgās mākslas festivāla „Survival Kit 4” ietvaros piedalīsies ar darbu „Iekšdedzes dzinējs” un darbosies Lauras Prikules un Evas Vēveres vadītajā „Survival Kit” notikumā Siguldā – kur zviedru un latviešu mākslinieki divas nedēļas darbosies pie projekta „Timeline Hotel”, allaž atstājis koncentrēta un mērķtiecīgi darbīga cilvēka iespaidu. Mākslinieks ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu un savos darbos nereti izmanto fizikas likumus kā metaforas sociāliem procesiem. Mazāk nekā mēnesi pirms festivāla atklāšanas vaicājām Kristam Pudzenam, kādas ir viņa attiecības ar laiskumu, kas ir viens no raksturelementiem šī gada „Survival Kit” koncepta - „downshifting” jeb ātruma samazināšanas - kustībā.

Kas tev ir laiskums un kādu lomu tas spēlē tavu mākslas darbu tapšanā?

K.P.: Tieši pagājušajā nedēļā to praktizēju. Par laiskumu domāju ciešā kontekstā ar darbu un darbību, jo tie nav skatāmi atsevišķi. Nevar zināt, kas ir laiskums, ja neesi nodarbināts un otrādi. Pasaule būtībā ir būvēta no dažādām attiecībām, tai skaitā starp fizikālajām daļiņām. Attiecības ir kā tilts starp tiem kontrastiem. Laiskums - darbs ir kā viens no dzīves kontrastiem. Laiskums ir vajadzīgs. Radīšana ir tas aktīvais posms, bet, lai radītu, vispirms ir vajadzīgs miera stāvoklis.

Domājot par SURVIVAL KIT 4 šī gada tēmu – „downshifting” – kā tempa samazināšanu, nesteidzīgāku dzīvošanu, kā atbilde bieži vien šķiet pilsētas pamešana, došanās pie dabas. Kur laiskumu rodi tu?

K.P.: Tas īstais laiskums arī man ir pie dabas, skaļajā klusumā. Tomēr tāds laiskums baudāms kādu brīdi, jo pēc kāda laika jau atkal pietrūktu pilsēta. Ir vajadzīgs balanss, ir jāatrod harmonija starp šīm abām pusēm. Latvijā tas nav tik grūti, jo daba ir ļoti sasniedzama, prasa piecas minūtes, lai no pilsētas nokļūtu zaļumos. Tajā pašā laikā nav jau tā, ka inovācijas un darbība rodas tikai pilsētā, tas viss ir arī laukos.

Kādas nesteidzīgas dzīvošanas stratēģijas, tavuprāt, ir iespējamas, paliekot pilsētā?

Var jau audzēt tomātus un gurķus uz palodzes. Ja kaut kas saplīst, vajag to salabot nevis mest ārā un pirkt jaunu. Sekot līdzi tam, ko var izmantot otrreiz. „Facebook” apkārt ceļoja muļķīgs joks, kur večukam jautā, kā viņš tik ilgi spējis palikt kopā ar savu sievu, viņš atbildējis, ja kaut kas saplīst to nemet ārā, nenomaina uz jaunu, bet gan salabo.

Es pats ar patērēšanu neaizraujos. Man nav vajadzīgas jaunākās tehnikas, nav man vajadzīgs telefons ar neskaitāmām funkcijām. Es par to apzināti nedomāju, man „downshiftings” notiek dabiski. Var jau būt, ka tas „downshiftings” šobrīd plaukst ir piespiedu kārtā, varbūt – ja būtu labie laiki, tad visu aizmirstu un dzīvotu zaļi. Kuram tad negribētos dzīvot labi, tas jau dod tādu notikuma un brīvības sajūtu. Un tomēr man šķiet, ka, mainoties labklājībai, mainās tikai dekorācijas, bet es turpinu nodarboties ar to, kas man ir svarīgs. Tāpat kā bērnībā, tikai citā līmenī. Vai izstāšanās no spēles būtu reakcija? Vilšanās mūsu pašu izveidotajā modelī? Vai mēs kā mazi bērni uzmetīsim lūpu, jo spēles noteikumi vairs nav mums pa prātam vai esam šad un tad zaudējuši spēles punktus? Vislielākās drauds ir ļauties bezrūpībai, un palikt vienā esības stadijā netiecoties pēc izaugsmes.

Pagājušajā gadā, „Survival Kit 3” izstādē bija skatāms Tavs darbs „Nesabalansēts spēks” – elektromehānisks objekts, kas, iekārts „Survival Kit” ēkas trepēs, zirnekļveidīgām kājām pats sevi nemitīgi dzina augšup, kalpojot kā metafora konkurencei un kapitālisma garam. Vai tu varētu pastāstīt par savu „Survival Kit 4” veltīto mākslas darbu?

K.P.: Īpaši „Survival Kit 4” festivālam top elektromehāniska skulptūra „Iekšdedzes dzinējs”. Idejai ir vairāki līmeņi, viens no tiem – ekoloģiskais: mēs sadedzinām naftu, zinot, ka tā ar laiku beigsies. Līdzīgi kā ar smēķēšanu – mēs zinām, ka tas ir kaitīgi, bet tomēr to darām; tāpat arī ar degvielu, kas ir daļa no industrijas prieka. Industriālā pasaule ir būvēta uz ļoti trausliem līdzsvariem, tāpat arī ekoloģija; izmainot vienu no komponentiem, visa sistēma sabrūk. Visas tehnoloģijas it kā darbojas uz sabrukšanas robežas. Mana instalācija atgādinās par to, ka dzīvojam industriālā, bet ļoti trauslā pasaulē, instalācija atainos procesu, kurā degviela sadeg, izplešas un rada ārēju reakciju.

Ar Kristu Pudzenu sarunājās Anete Vaska.

Survival Kit māksliniece Kristīne Želve: kolektīvās izglābšanās nebūs #

2012-08-15 20:28

Foto: Alnis Stakle

Dzīves ātruma samazināšana jeb downshifting – šī gada laikmetīgās mākslas festivāla Survival Kit 4 galvenais fokuss – ir Eiropā un visā pasaulē svarīga un aktuāla tēma. Apzināta nesteidzīga dzīves ritma izvēlēšanās, darba slodzes samazināšana, iespējams, arī aizbēgšana, īslaicīga izstāšanās no spēles, spīts sistēmai vai arī vienkārši – slinkošana. Festivālā Survival Kit, kas norisināsies no 6. līdz 16. septembrim bijušās Tabakas Fabrikas teritorijā Rīgā, Miera ielā 58, kā arī Siguldā, Aizputē un Tukumā, vairāk nekā 50 mākslinieki reflektēs par šo tēmu, meklējot iespējas izdzīvošanai mūsdienu laikmetā.

„Kolektīvas izglābšanās nebūs – tik pa vienam, tikai individuāli. Katrs ar sevi (sic! nejaukt ar katrs par sevi un Dievs pret visiem!) un savām stratēģijām – savām grāmatām, savu mūziku, savām filmām, saviem bērniem, saviem cilvēkiem, saviem dzīvniekiem, savām sarunām, savu vientulību, savu klusumu, saviem jautājumiem, savām atbildēm,” komentē rakstniece un žurnāliste Kristīne Želve, kura festivālā uzstāsies ar īpašu performanci un video darbu Atstāstījums.

Alnis Stakle, viens no māksliniekiem, kura darbi būs redzami Survival Kit, stāsta: „Mākslinieka dzīvesveids vienmēr nozīmē vismaz daļēju izstāšanos no spēles. Manuprāt, ir sarežģīti attiecināt un/vai pārnest uz post-padomju telpu Rietumos radītās downshifting idejas, jo savdabīgs tempa samazinājums šeit ir bijis vairākkārtējs, izpaužoties kā neskaitāmas krīzes un budžeta samazinājumi kopš deviņdesmitajiem gadiem.”

Rasa Jansone, kuras instalācija Kaut kas jau paliek arī būs aplūkojama Survival Kit ietvaros, uzskata, ka „pasaule ir kā milzīgas plaušas – ieelpa un izelpa. Nedomāju, ka tagad mums būtu piemeties plaušu karsonis vai kas tamlīdzīgs. Drīzāk tagad ir neliela aizdusa vai vienkārši izelpas zemākais punkts. Kaut kas ir sarāvies, lai tūlīt atkal sāktu plesties.... un tā visu laiku. Katrai paaudzei taču ir savs Armagedons. Un sava īpašā glābšanās stratēģija. Un protams, es nedomāju, ka aizbēgšana uz laukiem var kaut ko fundamentāli mainīt vai paglābt no kaut kā. Skaidrs, ka nevar. Vienkārši vasaras lauku dzīve ierastajam dienu raupjumam pēkšņi piešķir ļoti maigu un siltu faktūru.”

Laikmetīgās mākslas festivālā Survival Kit piedalīsies: Arturs Bērziņš (LV), Inga Brūvere (LV), Elīne Buka (LV), Aija Bley (LV), Mihajs Jepure Gorskis (Mihai Ieapure Gorski) (RO), John Griznich (EE) un bērnu rīts (LV), Juhanna Heste (Johanna Hästö) (SE), Julita Vojčika (Julita Wójcik) (PL), Klāvs Upacieris (LV), Gite Villesena (Gitte Villesen) (DK), Rasa Jansone (LV), Sesa Jergensena (Søssa Jørgensen) (NO) un Geirs Tore Holms (Geir Tore Holm) (NO), Jusi Kivi (Jussi Kivi) (FI), Laura Ķeniņš (LV), Madara Lesīte (LV), Liene Mackus (LV), Maija Mackus (LV), Maya Mikelsone (LV/FR), Ivars Grāvlejs (LV/CH), Mikāls Maršāns (Mickaël Marchand) (FR), Nira Perega (Nira Pereg) (IL), Krists Pudzens (LV), Orbīta un Arturs Punte (LV), Reloading Images (Kaja Bekalama (Kaya Behkalam) (DE), Roberto Kavalīni (Roberto Cavallini) (IT), Acins Feicabadi (Azin Feizabadi) (IR), Karla Esperansa-Tommasīni (Carla Esperanza Tommasini) (IT)), Krišs Salmanis (LV), Alnis Stakle (LV), Pilvi Takala (Pilvi Takala) (FI), Ginta Tinte Vasermane (LV/NL), Zane Veldre (LV), Mārtiņš Zutis (LV), Kristīne Želve (LV), Dāvids Cinks-Ji (David Zink Yi) (GER), Haime Pitarčs (Jaime Pitarch) (SP), Agency (Kobe Mateiss (Kobe Mathyss) (BE), Mickael Marchand (FR), Kamilla Bernere (Camilla Berner) (SE), wooloo (DK), Vladimirs Jakušonoks (LV), Kristaps Gulbis (LV), Lumpish Band (LV), Kārlis Vītols (LV), Izolde Cēsniece (LV), Kate Krolle (LV), Atis Jākobsons (LV), Elīna Eihmane (LV), Iliāna Veinberga (LV), Dace Džeriņa (LV), Kristīne Alksne (LV), Andris Eglītis (LV) un Ivars Grāvlejs (LV).

Rudenī norisināsies jau ceturtais starptautiskais mākslas festivāls SURVIVAL KIT #

2012-08-15 20:25

No š.g. 6. līdz 16. septembrim Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) organizē jau ceturto SURVIVAL KIT festivālu. Festivāla fokuss ir downshifting, kas aicina kritiski izvērtēt ierastos patēriņa standartus un veiksmes priekšstatus, kā arī uzsver nepieciešamību līdzsvarot laiku starp darbu un atpūtu, pievērsties personības pilnveidošanai. Šogad mākslas notikumi centrēti Tabakas fabrikas teritorijā, Miera ielā 58, kur būs iespējams apskatīt vairāk nekā 40 mākslinieku darbus. Turklāt pirmo reizi festivāla vēsturē projektā piedalās arī Sigulda, Tukums un Aizpute, kuru iedzīvotājiem arī sagatavoti īpaši mākslas notikumi.

„Domājot par termina downsfiting tulkojumu un meklējot tā ekvivalentu latviešu valodā, sapratām, ka jāizlīdzas ar aprakstošu vārdu salikumu. Visprecīzākais, šķiet, ir ātruma samazināšana – samazināt ikdienas skrējiena ātrumu un pārskatīt ierasto vērtību sarakstu. Tā var būt viena no pozitīvi orientētām mūsdienu izdzīvošanas stratēģijām, ne par velti, downshiftinga kustība pasaulē kļūst arvien populārāka. Visai bieži šāda ātruma samazināšana ir ārējo apstākļu radīta, kas pilnīgi negaidīti izmaina cilvēku dzīvi un liek meklēt jaunus izdzīvošanas scenārijus. Vai šajā kontekstā mēs varam runāt par vienu no mūsdienu utopijām vai slazdiem, no kuriem labprātāk izvairītos? Šī gada SURVIVAL KIT 4 festivālā varēs izsekot mākslinieku refleksijām un komentāriem par šo tēmu,” stāsta Solvita Krese, festivāla SURVIVAL KIT 4 kuratore un Laikmetīgās mākslas centra direktore.

Katru gadu festivāls piesaista atzītus māksliniekus no Latvijas un ārvalstīm. Šogad par downshifting tēmu reflektēs un savos darbos attēlos vairāk nekā 40 autori, piemēram, Agency jeb Kobe Mathyss no Beļģijas, Jaime Pitarch no Spānijas, Jussi Kivi no Somijas, Nira Pereg no Izraēlas, Camilla Berner no Dānijas, kā arī daudzi citi. Latviju mākslas notikumā pārstāvēs Alnis Stakle, Kristīne Alksne, Artūrs Punte, Kristīne Želve, Aija Bley, Izolde Cēsniece un citi.

SURVIVAL KIT radās 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā. Otrajā festivālā 2010. gadā uzmanības centrā bija jaunas radošas iniciatīvas un kvartāli, savukārt SURVIVAL KIT 3 pievērsās nākotnei, tas prognozēšanai un modelēšanai. SURVIVAL KIT auditorija pirmajos divos gados sasniedza 65 000 apmeklētāju. Festivāla dalībnieki ir ne tikai mākslinieki, bet arī dažādu citu nozaru pārstāvji – arhitekti, zinātnieki, jaunie uzņēmēji, pedagogi un citi enerģijas pilni eksperti, kas attīsta un īsteno radošas stratēģijas krīzes laikmeta pārvarēšanai.