Par SURVIVAL KIT

No š.g. 5. līdz 15. septembrim Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) rīkos jau piekto starptautisko festivālu „Survival Kit”, kurā piedalīsies vairāk nekā 50 mākslinieku no četrpadsmit Eiropas valstīm, kā arī ASV un Kanādas.

Vērienīgo izstādi, kas šogad būs apskatāma vienā no Rīgas aktīvākajām apkaimēm – Avotos, Lāčplēša ielā 60, papildinās koncerti, performances, mākslinieku prezentācijas un divu dienu simpozijs ar starptautiskiem ekspertiem „Ad marginem. Māksla un kultūra institucionālajās un teritoriālajās perifērijās”.

Šogad par stratēģijām, kas varētu mainīt pastāvošo sistēmu vai radīt jaunu alternatīvu esošajai, reflektēs tādi mākslinieki kā The Yes Men no ASV, Johanna Billing no Zviedrijas, Minna L. Henriksson no Somijas, Gabriel Lester no Nīderlandes, Harun Farocki no Vācijas, Matthieu Laurette no Francijas, Oliver Ressler no Austrijas, Ane Hjort Guttu no Norvēģijas, Erik Alalooga (Postinstrumentum) no Igaunijas, Sasha Kurmaz no Ukrainas u.c.

Savukārt no Latvijas festivālā „Survival Kit” piedalīsies Leonards Laganovskis, Ivars Drulle, Krišs Salmanis, Ernests Kļaviņš, Mārtiņš Zutis, Klāvs Upaciers, Vladimirs Jakušonoks, Anda Lāce, Kate Krolle, Artūrs Punte, Maija Mackus, Liene Mackus, Eva Vēvere un Laura Prikule, Ingrīda Pičukāne, Vilnis Putrāms, Laura Ķeniņš, Gundega Evelone, Kārlis Vītols, Ieva Kaula u.c.

 

SURVIVAL KIT radās 2009. gadā kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā.

Otrajā festivālā 2010. gadā uzmanības centrā bija jaunas radošas iniciatīvas un kvartāli, savukārt SURVIVAL KIT 3 pievērsās nākotnei, tas prognozēšanai un modelēšanai.

Pagājušajā gadā festivāla fokuss bija downshifting, kas aicināja kritiski izvērtēt ierastos patēriņa standartus un veiksmes priekšstatus, kā arī uzsvēra nepieciešamību līdzsvarot laiku starp darbu un atpūtu, pievērsties personības pilnveidošanai. 2012. gadā pirmo reizi festivāla vēsturē mākslas notikumi un izstādes bija apskatāmas ne vien Rīgā – Tabakas Fabrikā, bet arī Siguldā, Tukumā un Aizputē. Iesaistot vairāk nekā 50 sadarbības partneru un atbalstītāju, "Survival Kit" spēja saviem apmeklētājiem piedāvāt turpat 30 īpašus pasākumus, iesaistot aptuveni 91 mākslinieku no 17 valstīm.

SURVIVAL KIT auditorija pirmajos divos gados sasniedza 65 000 apmeklētāju. Festivāla dalībnieki ir ne tikai mākslinieki, bet arī dažādu citu nozaru pārstāvji – arhitekti, zinātnieki, jaunie uzņēmēji, pedagogi un citi enerģijas pilni eksperti, kas attīsta un īsteno radošas stratēģijas krīzes laikmeta pārvarēšanai.