Programma

6. septembris

Tabakas Fabrika
20:00 SURVIVAL KIT 4 ATKLĀŠANA

Izstāde atvērta. Uzstājas KODEK, performances - Kristīne Alksne + MARGO!

KODEK jeb Raivo Vainovskis ir Latvijas underground elektroniskās mūzikas tīrradnis. Radot skaņas, kas nav ietilpināmas nevienā no pazīstamajiem žanriem, KODEK ienes mūzikā pats savas aktualitātes, pārsteigdams ar savu attieksmi pret pieņemtajām normām.

Rīga 2014 telts Esplanādē
16:00 – 17:00 Diskusija

Survival Kit piedāvā: Kultūras alianses diskusija par Nacionālo attīstības plānu, par kultūras lomu valsts identitātes veidošanā un dažādo attīstības scenāriju īstenošanā.

7. septembris

Tabakas Fabrika
14:00 Diskusija: Lēnā dzīve – jēgpilnāka eksistence vai padošanās?

Kas ir downshiftings? Aktuālais dzīves stila paraugs, mērķtiecīga izvēle vai ārējo apstākļu radīta situācija? Vai, palēninot dzīves tempu, mēs nonākam tuvāk jēgpilnai eksistencei? Vai atgriešanās laukos un seno prasmju iedzīvināšana ir ilgtspējīga izdzīvošanas stratēģija? Vai, iegūstot kontroli pār savu laiku un izvēloties vienkāršāku dzīvi, mēs kļūstam par mūsdienu liberālajā ekonomikā balstītās sistēmas uzvarētājiem vai nonākam lūzeru kategorijā?

Mākslinieki: Sesa Jergensena & Geirs Tore Holms (NO), Futurefarmers (ASV), Kobe Mateiss (BE), Ansis Liepa (LV), tulkotājs Valdis Ābols, Nordea valdes locekle Jana Strogonova, brīvdabas meistarklašu festivāla Give&Get vadītāja Agnese Kalniņa, Zane Zajančkauska u.c.

Sigulda
18:30 "Timeline Hotel" atklāšana

Atklāšana: Pils iela 16, Sigulda.

Mākslinieku performances (Īda Hansone, Joakima Hansona un Eskila Liepas), kā arī dzejas lasījumi - dzejnieks Krišjānis Zeļģis.

Efemērās mākslas viesnīca Timeline Hotel ir vieta ceļojumiem laikā uz pagātni, nākotni un paralēlām realitātēm. Tajā sastopas atmiņas un sapņi, imagināras dzīves un faktiska pieredze. Atrodoties heterotopijā, telpā starp realitāti un iztēli, hotelis nodrošina apmeklētājiem visaugstākā līmeņa sensoro pieredzi.

8. septembris

Tabakas Fabrika
14:00-23:00 BALTĀ NAKTS: Džons Gžiničs (EE) un bērnu rīts (LV)

Bērnu rīta priekšnesumi ir sava veida rituāli, kuru galvenais dalībnieks ir telpa un kustība, bet galvenā metode – vērīga ieklausīšanās. Izmantotie instrumenti un skaņu ieraksti ir pašdarināti vai atrasti. Piedalīties bērnu rītā var ikviens, kurš kaut uz mirkli spēj pārkāpt priekšstatiem par ierasto un uzdrīkstēties izprast tā būtību no jauna.

Džons Gžiničs ir mākslinieks un kultūras pasākumu koordinators, kas kopš 90. gadu sākuma strādā ar dažādām metodēm, kombinējot skaņu, attēlu, vietu un sociālas sadarbības struktūras.

 

16:00 BALTĀ NAKTS: Performatīva lekcija: Nesaskaņu inscenējums - Reloading Images (DE/IT/IR)

Reloading Images (angļu val. - attēlu pārlādēšana) intervence SURVIVAL KIT 2012 būs centrēta uz mākslinieciskās darbības un nepiekrišanas krustpunktiem. Izmantojot gan vēsturiskus, gan fiktīvus elementus, dokumentus un izpētes materiālus, kas tapuši projekta „Kolektīvs vēstījums par nepiekrišanu” ietvaros, mēs izmantosim dažādas metodes un pieejas, lai pievērstos downshifting kā nepiekrišanas praksei.

17:30 BALTĀ NAKTS: Performance, dokumentācija, prezentācija: Rāvējslādzēju tērps – Juhanna Blixt (SE)

Lietām, kuras uzdrošināties darīt nepieciešams nedaudz vairāk drosmes, zviedru māksliniece Juhanna Heste izmanto vārdu Juhanna Blixt. Jau kādu laiku krājusi un kopā šuvusi rāvējslēdzējus, vienā jaukā dienā māksliniece saprata, ka Juhanna Blixt varētu ierasties Rīgā, ģērbusies vien jaunradītajā tērpā. Jo vairāk tāpēc, ka rāvējslēdzējs zviedru valodā ir blixtlås.

Stāstu par savu lidojumu uz Rīgu, rāvējslēdzēju pīkstēšanu drošības kontrolē, tērpu kā otro ādu un iekšējo barjeru pārvarēšanu Juhanna izklāstīs Baltajā Naktī.

21:00-23:00 BALTĀ NAKTS: Latviešu literatūras stunda: Latviešu teksti uz paplātes – Kristīne Želve

Ko jums, lūdzu, šovakar piedāvāt? Vai baudīsiet Skalbi vai Ezeru? Varbūt šovakar pamēģināsiet Jaunsudrabiņu? Bet īpaši es rekomendēju Raini... Baltajā Naktī Tabakas fabrikas kafejnīcā īpašā latviešu literatūras atstāstījumu stundā izmeklētam gardēžu pulciņam uz paplātes tiks pienesta latviešu literatūras klasika. Dienas piedāvājumu sastādīs latviešu tekstu lasītāji.

23:00-00:00 BALTĀ NAKTS: Koncerts&performance: Trulā grupa

Projekts ar nosaukumu Trulā grupa tika mērķtiecīgi radīts 2010. gadā, lai izglītotu, pārsteigtu, apburtu klausītāju ar maģiskiem bītiem, sapņainu vokālu un brīnišķīgiem 80to gadu stilā ieturētiem sintīpopa elementiem. Grupas kodolu veido divi neparasti apdāvināti mūziķi – Stinger un Chinaman, kuri nekautrējas no eksperimentiem un ar lielāko prieku sadarbojas ar jaunajiem, pagaidām mazu atpazīstamību guvušajiem māksliniekiem, piemēram, twiterzvaigzniEleVele un ar pāris mazāk pazīstamiem producentiem. Lai gan pierasts, ka šāda mēroga zvaigznes neko vairāk par dziesmām ar tekstu babe, babe nerada, Trulajai grupai patīk grūtās tēmas – šķiru cīņa, kosmosa iekarošana, atdalīšanās, mīlestība un pieneņu piens.

Tukums
12:00 T.E.H.D.A.S Tukumā: atklāšana

Tukuma jauniešu iemīļota pulcēšanās un brīvā laika pavadīšanas punkts -Multifuncionāls Jaunatnes iniciatīvu centrs, uz laiku kļūs par somu performanču grupas T.E.H.D.A.S. bāzes vietu. No tās mākslinieki izvērsīs intervences pilsētvidē, mijiedarbojoties un iesaistot jauniešus un apkārtējo rajonu iedzīvotājus, un aktivizējot citādi miegainās mazpilsētas dzīvi.

9. septembris

Tabakas Fabrika
11:00 Lekcija: Asambleja – Kobe Mateiss (BE)

Kā procesi var kļūt par mākslas prakses sastāvdaļu? Vai tos aizsargā autortiesības, un vai tie var tikt uzskatīti par individuālu intelektuālo īpašumu? Iespēja uz nu jau gluži vai par lamuvārdu kļuvušo autortiesību jautājumu palūkoties no cita skatpunkta, kopīgi asamblejā izskatot kādu strīdīgu gadījumu.

Lieta 000885 (Daley Bicentennial Plaza) attiecas uz konfliktu starp gleznotāju Čepmenu Kelliju un Čikāgas Parku pārvaldi par dārziem Daley Bicentennial Plaza Čikāgas granta parkā. Neraugoties uz Čepmena Kelija iebildumiem, Parka pārvalde izmainīja Kelija radīto dārzu ar nosaukumu Savvaļas puķes I, lai iekļautu to Daley Bicentennial Plaza jaunajā plānojumā. Lietā Kelijs pret Čikāgas Parka rajonu tiesnesim nācās atrisināt jautājumu – vai  dārzs Savvaļas puķes I ir pabeigts darbs un to aizsargā Vizuālo mākslinieku tiesību akts (Visual Artists Rights Act (VARA))?

Survival Kit ietvaros lieta tiks atkārtoti izskatīta Asamblejā, kurā piedalīsies arī eksperti – autortiesību speciālists, jurists Andis Pauniņš, mākslas zinātniece Stella Pelše, mākslinieks Aigars Bikše, Botāniskā dārza direktore Arta Sparinska un ainavu arhitekte Ilze Rukšāne.

17:00 Dzejas pēcpusdiena sadarbībā ar Dzejas dienas 2012

Dzejnieks ir cilvēks, kuram lemts skatīties nevis valodai cauri, bet tieši acīs. Tas, kas citam tik pašsaprotami lietojams, bet netverams, dzejniekam ir viela, sasmaržojama, mīcāma, sagaršojama, mīlama un veidojama. Citādi viņš neprot. No vienas puses, tīrā sodība, no otras – dzejnieks kārto attiecības ar valodu mūsu visu vietā. Mēs aicinām ieklausīties, kā viņš valodu sablīvē, padara saredzamu, apbrīnojamu, izpleš sazin cik dimensijās, uzspridzina un šauj gaisā – lai tiek visiem.

Dzejnieki: Inga Ābele, Arvis Viguls, Artis Ostups, Toms Treibergs, Rihards Bargais, Marts Pujāts, Ērika Bērziņa, Anna Foma, Krišjānis Žeļģis.

Rīga 2014 telts Esplanādē
15:00 Diskusija: Zudis tulkojumā. Laikmetīgās mākslas valoda centrā un perifērijā

Latvijas kultūras telpa ir visai centralizēta, laikmetīgā māksla perifērijā nonāk visai sporādiski un bieži vien “pazūd tulkojumā”. “Mums ir skaista daba, senas tradīcijas un mērķtiecīga izaugsme. Kāpēc mums vajadzīgas lietas, ko nesaprotam un kas, mūsuprāt, neiederas mūsu pilsētā? Ko mēs varam mācīties un iegūt no laikmetīgās mākslas? “ varētu bilst kāds mazpilsētas iedzīvotājs. Aplūkojot atšķirīgos mākslas valodas tulkojumus centrā un perifērijā, mēs nonākam pie sarunas par komunikāciju, stereotipiem, ieradumiem, bailēm pārkāpt ierastās pieredzes robežas.

Ūmeo un Sigulda kopā ar Rīgu 2014. gadā dalīs Eiropas Kultūras galvaspilsētas titulu. Ko nelielas pilsētas tēlam, tās iedzīvotājiem un viesiem var dot laikmetīgās mākslas aktivitātes?

Kā pieradināt un iesaistīt mākslas aktivitātēs pilsētas iedzīvotājus un komunicēt jaunās mākslas prakses?

Piedalās: Siguldas Domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, Tukuma Mākslas muzeja vadītāja Līga Lindenbauma, RIXC vadītāja, asociētā profesore Liepājas Universitātē un pētniece Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorijā Rasa Šmite, Fannija Karinasdotere & Īda Hansone, mākslas centrs Verkligheten, Ūmeo, Zviedrijā, u.c.

10. septembris

Rīga 2014 telts Esplanādē
17:30 P.S. Parka sarunas & Ideju stādīšanas performance

Diskusija par pilsētas zaļajām teritorijām – parkiem, mazdārziņiem, pagalmiem, nomalēm un pilsētas centru. Kāds ir zaļas pilsētas izdzīvošanas komplekts? Vai parki ir paredzēti reprezentācijai vai iedzīvotāju lietošanai? Varbūt jāļauj laukiem ienākt pilsētā? Kur pilsētnieks var iekopt savu sakņu dobi? Kā urbānās dārzkopības un partizānu apzaļumošanas stratēģijas var izglābt pilsētu?

Piedalās: Ideju stādīšanas performance – māksliniece Laura Prikule. Diskusijas dalībnieki: radošās grupas Serde pārstāve Signe Pucena, māksliniece Kamilla Bernere (DK), mazdārziņu pētniece Anna Žabicka, ainavu arhitekte Daiga Veinberga, projekta Radi Rīga pārstāve Helēna Gūtmane, Pilsēats attīstības deparatamenta pārstāvis u.c.

Tabakas Fabrika
19:00 Performances: mākslinieki Jussi Kivi (FI)& Kristaps Gulbis (LV)

11. septembris

Tabakas Fabrika
18:00 Diskusija: Mākslas festivālizācija v.s. kritiskā tradīcija

Pēdējās desmitgadēs festivāli kļuvuši par visai izplatītu laikmetīgās mākslas formu, kas bieži kalpo kā pateicīgs instruments reģionālai attīstībai, ģentrifikācijai, tūrisma veicināšanai utt. Mākslas festivalizācija radījusi daudzskaitlīgu projektu mākslinieku paaudzi, kas savus darbus producē, vadoties pēc festivālu/biennāļu pasūtījumiem. To diapazons aptver teritoriju no izcilības līdz eksperimentam. Vai iespējams izmantot festivāla formātu, lai veidotu kritisku un diskursīvu notikumu? Vai festivāls kļuvis par mūsdienām adekvātu komunikācijas formu? Kā festivāla ietvaros jūtas mākslinieki?

Dalībnieki: Igaunijas Laikmetīgās mākslas festivāla ART IST KUKU NU UT radošā direktore Rael Artela, Mindaugas triennales pāstāvis (LV),Tēlniecības kvadriennāle Rīga kurators Aigars Bikše, mākslas kritiķe un kuratore Ieva Astahovska, Cēsu mākslas festivāla vizuālās mākslas programmas kuratoreAstrīda Rogule, mākslas kritiķe un kuratore Ieva Kulakova u.c.

12. septembris

Tabakas Fabrika
17:00 Improvizācijas virtuve & mākslinieku performance: Sesa Jergensena & Geirs Tore Holms (NO)

Norvēģu mākslinieki Sesa Jergensena un Geirs Tore Holms aicina apmeklētājus kopīgi gatavot ēst mākslinieku veidotā improvizētā virtuvē. Maltīti un tās gatavošanu papildinās mākslinieku darbu prezentācijas, sarunas un interneta RadioKongoFM translētā mūzika, radot nepiespiestu vasaras pasākuma noskaņu kaut kur Ziemeļnorvēģijas kalnu ielejā.

Apmeklētāji aicināti dalīties gan ar saviem stāstiem un pieredzi par dzīvošanu laukos vai lauku ienākšanu pilsētā (mazdārziņu vai puķudobju formā), gan ar rudens ražu – zaļumiem, augļiem vai ogām.

13. septembris

Tabakas Fabrika
19:00 Grāmatas prezentācija: Atsedzot neredzamo pagātni

Turpinot pētīt neseno pagātni un izglītot Latvijas un starptautiska mēroga interesentus par mākslas tēmām, LMC izdod jaunu publikāciju Atsedzot neredzamo pagātni. Publikāciju veido divas patstāvīgas daļas, kas ar 20. gs. 60. – 80. gadu perioda mākslu iepazīstina no dažādiem skatpunktiem. Tas ir unikāls avots par Latvijas un Baltijas avangarda mākslu 60. – 80. gados, kurā atrodams gan sistemātisks apskats par tās notikumiem, gan mākslas un ideoloģijas attiecībām, kā arī paralēlēm, analoģijām un atšķirībām plašākā, reģionālā griezumā.

Survival Kit ietvaros norisināsies unikāla grāmatas pirm-atvēršana, sarunas ar tās radītājiem un atbalstītājiem, kā arī īpaša performance par godu māksliniekam Hardijam Lediņam, kurā uzstāsies:Andris Indāns, Stropu Jurka, Normunds Griestiņš, Toms Auniņš, Indriķis Ģelzis, Anna Ķirse Auniņa.

 

19:00 Manifestu rakstīšanas meistardarbnīca: Lēnās revolūcijas – Kārlis Vērdiņš

Interesentus lūdzam pieteikties, rakstot uz epastu: neviens@gmail.com.

Plkst. 21:00 uzstājas grupa „Maukas”. Tikšanās vieta – Tabakas Fabrikas "Ēdnīca" otrajā stāvā..

14. septembris

Aizpute
Visas dienas garumā Āboļošana

Āboļošanas galvenais pasākums ir radošā nometne, kuras uzmanības centrā būs viss par un ap āboliem. Radošās darbnīcas Aizputē sāksies ar tradicionālākiem procesiem – sulu spiešanu, raudzēšanu, vīna brūvēšanu un konservēšanu. Turpinājumā notiks pievēršanās arī eksperimentālākiem meklējumiem: Vai āboli var būt enerģijas avots? Kā varētu uzbūvēt “baktēriju bateriju” no ābolu pārpalikumiem? Kā “ābolu elektrības” signāls var tikt interpretēts vizualizācijā un sonifikācijā?

Tabakas Fabrika
18:00 Manifestu rakstīšanas meistardarbnīca: Lēnās revolūcijas – Kārlis Vērdiņš

Interesentus lūdzam pieteikties, rakstot uz epastu: neviens@gmail.com.

Uzstājas grupa „Maukas”. Tikšanās vieta – Tabakas Fabrikas "Ēdnīca" otrajā stāvā.

15. septembris

Aizpute
Āboļošana

Āboļošanas ietvaros norisināsies arī prezentācijas un diskusijas, kurās piedalīsies mākslinieki, kuratori, zinātnieki un pētnieki, kā arī lokālās kopienas aktīvisti. Tiks diskutēts par dažādām izdzīvošanas stratēģijām un konceptiem, sākot ar downshifting un withdrawal līdz pielāgošanās mākslai un tehno-ekoloģijām.

Radošā nometne noslēgsies ar brīvdabas tirdziņu, kurā līdzās āboliem un vietējo zemnieku saražotajai produkcijai, simboliskā izstādē-pārdošanā varēs iegādāties Āboļošanas radošajās darbnīcās tapušos artefaktus.

Tabakas Fabrika
18:00 Otrā stāva konspiratīvais dzīvoklis, ēka '1985'

Teksta lasījumi un diskusijas: Lēnās revolūcijas.

Muzikāls sarīkojums: Soundarcade un grupas Tesa kopprojekts Bigband.