Par SURVIVAL KIT

Jau sesto gadu Rīgā notiks starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls „Survival Kit 6”, kuru organizē Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. Šogad tas norisināsies no 4. līdz 27. septembrim Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros. Festivālā, kura tēma šogad ir „Utopiskā pilsēta”, piedalīsies vairāk nekā septiņdesmit dalībnieki no divdesmit piecām valstīm.

Festivāls „Survival Kit” radās pirms sešiem gadiem kā reakcija uz ekonomiskās krīzes radītajām pārmaiņām Latvijā un joprojām rosina sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. 2014. gadā festivāla tēma ir „Utopiskā pilsēta”, kas aicina palūkoties uz pilsētu kā kompleksu un nepabeigtu struktūru, kā vietu, kuras nav. 

Festivāla stratēģija paredz ik gadu iezīmēt jaunu tukšo telpu segmentu Rīgā, sasaistot to ar pilsētas attīstības un pilsētplānošanas tendencēm, kļūdām un alternatīviem scenārijiem. Šī gada vietas izvēli komentē festivāla kuratore Solvita Krese: „2014. gadā festivāla tēma ir „Utopiskā pilsēta” - mūsu utopija ir pilsēta, kurā kultūra tiek novērtēta kā spēcīgs instruments, lai uzlabotu pilsētvidi, tā ir pilsēta ar savu muzeju un koncertzāli. Rīga ir viena no retajām Eiropas galvaspilsētām, kurās šādu institūciju nav, tāpēc festivāla norisei šogad apzināti izvēlētas divas dažādas ēkas, kas iezīmē šo problemātiku. Bijusī tekstilfabrika „Boļševička” ir privāta teritorija, kas šobrīd tiek apspriesta kā viena no iespējamajām vietām laikmetīgās mākslas muzeja ierīkošanai. Vāgnera zāle ir vēsturiska ēka ar senām tradīcijām, taču arī šobrīd stāv tukša un neizmantota, jo pietrūkst līdzekļu ēkas rekonstrukcijai un kultūras funkcijas atjaunošanai.”

Šogad festivāls pirmo gadu notiks arī ārpus Latvijas – Zviedrijas pilsētā Umeo, kur paralēlu festivāla norisi organizē galerija "Verkligheten", laikmetīgās mākslas un vizuālās kultūras muzejs "Bildmuseet", organizācija "Vita Kuben" and Umeo Mākslas akadēmija.

„Survival Kit” ir pamanāmākais un starptautiski atzītākais laikmetīgās mākslas festivāls Latvijā. Festivāls ik gadu uzrunā un iesaista līdz 15 000 apmeklētāju, pērn apjomīgā izstādē un virknē pasākumu piedalījās aptuveni deviņdesmit dalībnieki no septiņpadsmit pasaules valstīm.

IZSTĀŽU NORISES VIETAS: bijusī tekstilfabrika „Boļševička” Ganību dambī 30 Rīgā; Vāgnera zāle Riharda Vāgnera ielā 4 Rīgā.

IZSTĀŽU APSKATES LAIKI : O - Pk 14 - 20; S - Sv 12 – 19

IEEJAS MAKSA: 2 EUR (cenā iekļautas izstādes abās norises vietās un izstādes katalogs), 1 EUR skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecību